Na podzim roku 2017 jsem pro iniciativu Vím, co jím a piju měla přednášku pro zájemce na téma flexitariánství a udržitelné stravy. Přednáška proběhla 19. 10. 2017 v Rezicenci Rosa v Praze a nesla název Výživa s ohledem na budoucí generace: Flexitariánství a udržitelná strava (aneb Co je zdravé pro člověka, mělo by být zdravé i pro Zemi. Jak sladit jídelníček s tím, abychom dělali dobře i životnímu prostředí a celé naší společnosti?).
V přednášce jsem postupně mluvila o šesti hlavních poznatcích z pohledu akademika:
- Díky vědě a technice se naše znalosti o Zemi a jejím fungování stále zdokonalují
- Světová populace roste a lidské aktivity mění stabilní podmínky pro
zemědělskou produkci => potenciální hrozba pro adekvátní výživu
obyvatel - Existují různé metody pro hodnocení dopadů na životní prostředí (ŽP)
(uhlíková, vodní, ekologická stopa, LCA, atp.), ale mají svá pozitiva i omezení - Různé typy potravin mají různé dopady na ŽP – všeobecně platí, že
potraviny tvořící základ výživové pyramidy mají zároveň nižší
environmentální dopady, ale vždy záleží na konkrétním původu potraviny - Existuje řada možností intervence – výzkum, vzdělávání a osvěta,
výživová doporučení, značení potravin - Změna stravování – potenciálně velké snížení environmentální
zátěže, ale velmi těžké změnit spotřebitelské vzorce chování (ne vždy
reflektují dostupné informace či jim to neusnadňuje jejich okolí)
Hlavní myšlenka přednášky („take-away message“) byla následujicí:
Kvalitní a stabilní životní prostředí je základem pro kvalitně
vyživovanou a dlouhodobě prosperující lidskou společnost a každý člověk to může do určité míry ovlivnit tím, jak žije a jak
se stravuje.
Posléze jsem pro Vím, co jím a piju sepsala také popularizační článek, který na přednášku volně navázal a zabýval se především tématem flexitariánství v kontextu udržitelné stravy. Článek byl publikovaný 1. března 2018 a je dostupný na adrese: